http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu carne"

Iepure cu măsline (I)

Timp de preparare: 2 h 50 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 1 kg carne de iepure, 200 g măsline nedesărate, 100 g ceapă, 100 ml de untdelemn, o foaie de dafin, 10 boabe de piper, 1/4 l suc de roşii, 25 g făină, 100 ml vin, 3-4 felii lămîie, o linguriţă muştar, o ramură de cimbru, 1/4 l zeamă în care a fost marinată carnea sau apă, sare.

Mod de preparare: Ceapa, rasă prin răzătoarea cu găuri mici sau tăiată foarte mărunt, se căleşte în tot untdelemnul 2 minute, apoi se adaugă carnea marinată, tăiată în bucăţi de mărime mijlocie şi 4-5 linguri cu apă sau zeamă de la marinare. Se frige înăbuşit, tot timpul cu capac, la foc mic, pe plită sau la cuptor, la foc mijlociu, circa 2 ore, sau pînă cînd se înmoaie bine, adăugînd cîte puţină zeamă de la marinare sau apă simpla, ca să nu se ardă ceapa. Carnea se poate fierbe în oala sub presiune. Ceapa se căleşte direct în oală, împreună cu carnea, timp de 3 minute, amestecîndu-se, ca să se prăjească puţin la suprafaţă; apoi, se toarnă 500 ml de apă şi carnea se lasă să fiarbă la foc mic, ca să nu scadă apa. După ce a fiert carnea, făina se freacă cu sucul de roşii, turnat cîte puţin de la început, ca să nu se formeze cocoloaşe şi apoi se deşartă în cratiţă şi se amestecă cu sosul; se adaugă vinul şi apa sau zeama de la marinare, dacă aceasta nu este prea acră, foaia de dafin, muştarul, feliile de lămîie, cimbrul şi măslinele nedesărate. Cratiţa se introduce în cuptor, unde se lasă circa 20 minute, ca să fiarbă şi măslinele şi să se formeze sosul. Acesta se mai subţiază, dacă este nevoie, deoarece servindu-se rece, se mai îngroaşă, fiind cu făină. Cînd este gata, i se potriveşte gustul cu sare şi, după dorinţă, se acreşte cu zeamă de lămîie. Se serveşte ca fel întîi.