Iepure cu sos Ragu
Ingrediente: 1 kg carne de iepure, 100 mg untdelemn, morcov, pătrunjel, ţelină, ceapă, o foaie de dafin, piper, ienibahar, 100 ml suc de roşii, 100 ml vin alb sec, 3-4 felii lămîie, 30 g făină, 20 g zahăr, o ramură de cimbru, sare.
Mod de preparare: Zarzavatul şi ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari, se călesc 2 minute în tot untdelemnul; se sting, apoi, cu 200 ml apă fierbinte, numai cît să cuprindă zarzavatul. Carnea, tăiată în bucăţi, se aşează peste zarzavat şi se lasă să fiarbă acoperită, la foc mic, întorcînd-o din cînd în cînd în sos. Cînd scade sosul, se mai completează cu apă, nu cu zeamă de marinare, deoarece, fiind acră, întăreşte zarzavatul. Cînd carnea este suficient de moale, se scoate din sos, iar acesta se trece prin sita de sîrmă inoxidabilă sau prin alt aparat de presat. Se pun din nou în cratiţă, atît sosul, cît şi carnea, se adaugă făina frecată cu sucul de roşii rece, vinul, piperul, ienibaharul, cimbrul, feliile de lămîie fără coaja albă şi apa sau zeama de la marinare, dacă este nevoie, ca să rezulte circa 700-800 ml sos. Într-o tigaiţă, se caramelizează zahărul (maro-deschis) şi se stinge cu 2-3 linguri de apă fierbinte, se lasă pînă cînd se topeşte, apoi se amestecă cu sosul şi se sărează după gust. Cratiţa se introduce în cuptor, unde se lasă 10 minute, ca să se ridice untdelemnul. Se serveşte rece ca fel întîi. În acest sos, cînd este strecurat, se pot pune 30-40 măsline, împreună cu toate celelalte ingrediente menţionate mai sus, se lasă în cuptor 20 minute, ca să fiarbă şi măslinele şi să se ridice untdelemnul; mîncarea se serveşte rece.
|