Jeleu de căpşuni
Reţetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 40 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 300 g miere, 600 g căpşuni, 1 l apă, 2 portocale, 10 g gelatină, 1 beţişor scorţişoară, 1 linguriţă esenţă de vanilie, mentă, frişcă.
Mod de preparare: Căpşunile se spală în mai multe ape, ca să se elimine nisipul, apoi se pun într-o strecurătoare şi se lasă să se scurgă.
Mierea se pune într-o oală înaltă, împreună cu căpşunile. Se adaugă jumătate din cantitatea de apă, sucul de la portocale şi cîteva frunze de mentă.
Se lasă să fiarbă pînă cînd căpşunile s-au înmuiat, se ia oala de pe foc şi se lasă să se răcească cinci minute. Se pasează cu un mixer, se pun din nou pe foc, adăugînd restul de apă şi beţişorul de scorţişoară.
Se mai fierbe zece minute, se ia oala de pe foc, se adaugă gelatina înmuiată în puţină apă rece şi este lăsată să se umfle.
Se amestecă, se trece printr-o strecurătoare, se adaugă esenţa de vanilie şi se lasă să se răcească.
Cînd încă este călduţ, se toarnă în forme stropite cu apă şi se introduc la rece.
Se serveşte rece, cu frişcă şi mentă tocată.
|