Karidopitta (Prăjitură grecească cu nuci)
Reţetă tradiţională din Grecia
Timp de preparare: 1 h 15 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 250 g samburi de nuca, 125 g unt (la temperatura camerei), 125 g zahar, 1/2 lingurita zahar vanilat, 4 oua, 125 g pesmet, 125 g faina, 65 ml lapte, 1 lingurita praf de copt, 2 lingurite coaja rasa de lamaie, 1 lingurita scortisoara pisata, 1/2 lingurita cuisoare pisate, grasime pentru uns forma.
Pentru sirop: 150 g zahar, 60 g miere, 1 lingura zeama de lamaie, 2 linguri coniac.
Mod de preparare: Se macina nuca sau se toaca marunt de tot. Untul, zaharul si zaharul vanilat se pun intr-un castron si se freaca bine cel putin 10 minute (ca o spuma). Se adauga ouale si se freaca temeinic cu untul. Se adauga pesmetul si faina, laptele (putin cate putin), praful de copt, coaja de lamaie, scortisoara si cuisoarele, amestecandu-se pana ce se obtine un aluat uniform. La sfarsit, se incorporeaza nuca macinata.
Se incinge cuptorul la 200 grade C. Se unge bine o forma dreptunghiulara de 23x35 cm, se toarna aluatul, se intinde si se introduce in cuptorul incins. Se coace circa 40 de minute, pe raftul din mijloc al aragazului.
Scurt timp inainte ca prajitura sa fie gata, se prepara siropul: se amesteca zaharul cu mierea si cu 250 ml de apa, se pune pe foc si, dupa ce da in clocot, se fierbe siropul - la foc potrivit - 5 minute. Se ia de pe foc si se adauga coniac si zeama de lamaie.
Cand prajitura s-a copt, se scoate din cuptor si se varsa peste ea siropul cald. Se lasa sa se raceasca si se scoate din tava.
Se taie patrate (de 4 cm) si se serveste langa cafea sau ca desert.
|