Lapte de pasăre
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 800 ml lapte, 1 baton vanilie, 8 oua, 350 g zahar tos, 50 g unt, un vârf de cutit sare.
Mod de preparare: Se pune laptele la fiert. Batonul de vanilie se taie în doua si se adauga în lapte. Pâna când laptele începe sa fiarba, se bat cele 8 albusuri spuma, adaugându- se treptat 2 linguri de zahar (50 g) si putina sare. Spuma trebuie sa fie foarte bine batuta si zaharul complet dizolvat. Când laptele începe sa fiarba, se ia cu o lingura mai mare din spuma de albus si se pun galustele la fiert în lapte. Laptele trebuie sa fiarba încet. Dupa 2 minute de fierbere, galustele de spuma se întorc cu atentie, ca sa nu se rupa si se mai fierb înca 2 minute. Apoi se scot într-un castron de portelan. Laptele în care au fiert galustele se ia de pe foc si se lasa putin la racit. Se strecoara printr-o sita daca au ramas bucati de albus batut. Cele 8 galbenusuri se amesteca bine cu 250 g zahar. Crema obtinuta se dilueaza treptat cu laptele strecurat si racit. Se amesteca încontinuu pâna când se obtine o compozitie omogena, care se pune din nou la fiert, la foc mic. Se fierbe 5 minute, amestecând mereu ca sa nu se prinda de vas. Când începe sa se îngroase, se ia vasul de pe foc si se mai continua amestecarea înca 10 minute. Nu se fierbe mai mult pentru ca se obtine o crema prea consistenta. Crema ideala trebuie sa fie mai mult lichida. Se lasa crema obtinuta sa se raceasca si se toarna apoi peste galustele de albus. Castronul se pune la frigider pentru cel putin 2 ore înainte de servire. Se servesc în castroane de sticla sau portelan. Deasupra galustelor se toarna un sos caramel preparat din 50 g zahar ars amestecat cu 50 g unt si 1 lingura apa.
|