Lizertort de ciocolată
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: medie
Ingrediente: O ceasca de dulceata de zmeura fara seminte, un pachet si trei sferturi de unt nesarat (14 linguri) lasat sa se inmoaie, o jumatate de ceasca de zahar granulat, 3 galbenusuri, o lingurita de scortisoara, o lingurita de coaja de lamiie rasa, o jumatate de lingurita de sare, 2 cesti de faina alba, o ceasca si jumatate de alune de padure, prajite, de la care se scoate partea maronie, macinate marunt, 90 grame de ciocolata semidulce (nu neindulcita) macinata marunt, zahar pudra pentru tapetat, frisca pentru ornat.
Mod de preparare: Intr-o cratita mica se fierba dulceata timp de 3 minute si apoi se lasa sa se raceasca.
Intr-un castron de mixer se amesteca untul cu zaharul granulat pina cind se realizeaza o crema pufoasa si omogena. Se adauga galbenusurile, scortisoara, coaja de lamiie si sarea si se amesteca pina cind se omogenizeaza. Se aduga faina si se amesteca din nou bine pina cind se incorporeaza bine cu restul ingredientelor. Apoi se adauga alunele de padure si ciocolata.
Se incinge cuptorul. Se prezeaza mai mult de jumatate din aluat pe fundul si marginile unei tavi pentru tarte. Restul aluatului se pune intre doua folii de pergament si se ruleaza, apoi se baga la congelator timp de 15 minute.
Se intinde dulceata pe toata suprafata aluatului din tava. Se scoate aluatul din congelator, se desface si se taie cu un cutit ascutit in fisii de jumatate de centimetru, apoi cu o spatula din metal se aranjeaza fisiile deasupra tartei in forma dorita. Se aranjeaza capetele fisiilor de aluat pe margini, iar cu restul aluatului se inconjoara marginea tavei, pentru a acoperi capetele celorlalte fisii. Se baga Lizertortul in cuptorul incalzit in prealabil, la foc mediu, timp de 25-30 de minute sau pina capata o culoare usor maronie. Se scoate si se lasa sa se racoreasca.
Acest tort poate fi facut cu trei zile inainte de a fi servit, tinindu-se acoperit usor la frigider.
Se scoate tortul din tava si se presara deasupra zahar pudra. Se poate servi si cu frisca.
|