Mâncare de cartofi
Reţetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 600-700 g cartofi, 1 ceapă, 3-4 linguri untdelemn, mărar, pătrunjel, boia, sare, piper, 1/2 foaie de dafin.
Mod de preparare: Ceapa tăiată mărunt se căleşte în tot untdelemnul, într-o cratiţă de 1 1/2 l, la foc mic, cu un disc de metal subţire sub ea peste ochiul de aragaz, amestecând mereu până când îi scade apa şi devine lucioasă, fără să se îngălbenească; după aceea, se pune un vârf de linguriţă cu boia dulce sau 1/2 linguriţă cu pastă de ardei, amestecându-se numai de 2-3 ori; imediat, se stinge cu 1/4 l apă. Când clocoteşte apa, se adaugă cartofii curăţaţi de coajă şi tăiaţi în bucăţi mici, de 2 cm grosime. Se completează cu apă atât cât să-i cuprindă, se sărează după gust şi se adaugă un vârf de cuţit cu piper. Se lasă să fiarbă acoperiţi circa 20 minute, întorcându-se în sos, până cînd se înmoaie, fără să se zdrobească şi apa scade cu 1-2 cm sub nivelul lor.
Pentru aromă, se adaugă pătrunjel sau mărar tăiat mărunt sau din ambele sau, după gust, şi o foaie de dafin. Se mai gustă dacă este sărată, deoarece cartofii absorb mai multă sare decât alte legume. Sosul nu trebuie îngroşat cu făină, amidonul din cartofi este suficient ca să-l lege puţin. În cazul când dorim ca mâncarea să aibă mai mult sos, acesta se poate lega cu o linguriţă de făină, frecată cu o lingură de apă rece; se amestecă cu sosul şi se lasă să fiarbă câteva clocote. Mâncarea se serveşte ca atare sau dreasă cu 50-100 ml smântână, bătută bine cu o linguriţă de apa rece, imediat ce s-a luat de pe foc.
Mâncarea de cartofi se serveşte ca fel doi, cu diferite salate sau cu murături. De asemenea, mâncarea de cartofi poate servi drept garnitură la friptură din orice carne sau la carne fiartă rasol, chiftele, ochiuri, frigănele, cârnaţi, etc.
|