Mâncare de conopidă (I)
Reţetă lacto-vegetariană
Timp de preparare: 35 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 500-700 g conopidă, 1/2 kg roşii sau 1/4 l suc de roşii, 100 ml smântână, 25-30 g făină, 50 g unt sau untdelemn, 1 ceapă mică, sare, frunze de pătrunjel şi ţelină.
Mod de preparare: Conopida se curăţă şi se spală. Ceapa, tăiată mărunt, se căleşte un minut în unt sau untdelemn, apoi se stinge cu sucul de roşii, completat cu circa 1/4 l de apă. Se adaugă conopida şi o linguriţă cu vârf de "Vegeta" sau, în absenţa acesteia, o linguriţă rasă de sare şi se lasă să fiarbă circa 20 min. acoperită, la foc mic, până când se înmoaie, fără să se terciuiască, întorcându-se în acest timp în apă, ca toată să fiarbă uniform. Dacă se fierbe prea mult, îşi pierde forma.
După ce a fiert, se freacă făina cu 1-2 linguri de apă rece, care se va amesteca cu sosul şi se va lăsa să fiarbă câteva clocote, ca să se lege. Sosul nu trebuie să treacă peste nivelul conopidei, nici să fie prea gros.
Se ia de pe foc şi se drege imediat cu smântână sau se lasa nedreasă, potrivindu-se gustul cu sare.
Pentru aromă, se pun frunze de pătrunjel şi ţelină tăiate mărunt.
|