Murături turceşti
Reţetă tradiţională din Turcia
Reţetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: medie
Ingrediente: Gogonele verzi, morcovi, ţelină, ceapă, gogoşari, varză albă, conopidă, boabe de muştar, boabe de piper, sare, oţet, miere de albine.
Mod de preparare: Se curăţă gogonelele de seminţe şi apoi se taie cubuleţe mici. Morcovii, ceapa şi ţelina se taie pe lung, apoi se taie rondele. Varza se toacă mărunt, fără a fi frecată cu sare. Conopida se rupe în bucăţi mai mici. Într-un vas, se fierb împreună otet (1 l la 2 l de apă) cu sare, miere de albine (depinde de cât de dulce vreţi să fie compoziţia), boabele de piper, muştarul, foile de dafin.
Într-un borcan de 800 ml, se pun în ordine aleatorie toate legumele, tăiate în prealabil şi varza tocată.
După ce a fiert, compoziţia de mai sus se toarnă peste legumele din borcan, ca să le opărim puţin. Se lasă fără capac până a doua zi dimineaţa, după care se leagă cu celofan şi se coboară în pivniţă sau la rece pe balcon.
Se serveşte la orice friptură, în special la cea la tavă.
|