Nuferi din cozonac cu fructe
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 3 h
Complexitate: ridicată
Ingrediente: 600 g făină, câte o linguriţă rasă de scorţişoară, cuişoare, nucşoară, 50 ml ulei de măsline, drojdie proaspătă cât o alună, 100 g zahăr, 250 ml lapte, 3 ouă, puţină sare.
Pentru umplutură: 4 banane, 300 g caise deshidratate, 100 g zahăr, esenţă de vanilie, esenţă de zmeură, 50 ml apă fiartă şi răcită.
Mod de preparare: Pregătim o cocă din făină, sare şi aromele măcinate. În laptele încălzit topim untul şi adăugăm drojdia şi zahărul. Această maia va fi lăsată la dospit o oră. Apoi o frământăm şi-i adăugăm uleiul, albuşurile şi gălbenuşurile bătute spumă. Sarea o adăugăm la sfârşit. Lăsăm aluatul să crească lângă aragaz. Umplutura o pregătim din bananele şi caisele tăiate mărunt şi înmuiate în esenţe de vanilie şi rom. Când blatul a crescut, îl împărţim în două bucăţi, pe care le întindem pe planşetă. Prima foaie, acoperită cu fructe, va fi pusă într-o tavă lată de cozonac, bine unsă. Din a doua bucată de cocă vom face un rulou pe care-l tăiem în 10 bucăţele rulate ca melcişorii. Acestea le aşezăm deasupra umpluturii. Cozonacul care va avea aspectul unor nuferi va fi lăsat la copt la foc potrivit. Când s-a copt, va fi însiropat cât timp este fierbinte.
|