http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Aperitive cu ouă"

Ochiuri româneşti
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 15 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 4 ouă, 30 g unt, pătrunjel, o linguriţă rasă de sare, 2 linguri oţet.

Mod de preparare: Într-o cratiţă de 2 l, se pune apă să fiarbă împreună cu o linguriţă rasă de sare şi cu 2 linguri de oţet, care au proprietatea de a coagula mai repede albuşul. Se sparge fiecare ou, pe rând, într-o ceaşcă, pentru a evita riscul ca vreunul să fie alterat. Cu ceaşca, se dă drumul mai uşor oului să alunece chiar la suprafaţa apei. Cu fiecare ou se procedează la fel. Se fierbe fiecare numai 1-2 minute, până când se coagulează albuşul, gălbenuşul rămânând moale.

Dacă se ţin mai mult în apă clocotită, se întăreşte prea mult albuşul.

Se pot fierbe pe rând, unul sau câte două, în vas mai mic.

Se scot cu spumiera, scurse bine de apă. Se aşează pe o farfurie caldă, iar deasupra lor se pun bucăţele de unt şi pătrunjel tăiat mărunt.

Se servesc imediat, fierbinţi.