http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Budinci"

Orez în lapte caramel
Reţetă lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 20 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 200 g orez (cu bobul rotund), 1 l lapte, 150 g zahăr, 30 g unt.
Pentru caramel: 150 g zahăr.

Mod de preparare: Se introduce orezul în apă clocotită şi se lasă să se opărească 5 minute, după care se scurge. Într-o cratiţă mare, se pune la fiert laptele cu zahărul, se toarnă orezul în ploaie, amestecînd încontinuu, se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă să fiarbă 45 min. la foc foarte mic.
Se prepară caramelul (nu prea închis la culoare) din zahăr şi foarte puţină apă şi se toarnă în şase forme, care se răsucesc, ca să se acopere şi pereţii. Se încinge cuptorul la 180 grade C şi se introduce un vas umplut pe jumătate cu apă. Se ia orezul de pe foc, se încorporează untul (amestecînd), se toarnă în forme, acestea se bagă în cuptor în vasul cu apă şi se fierbe orezul la bain-marie circa 15 min. Se lasă să se răcească în cuptor, apoi se răstoarnă şi se serveşte călduţ sau rece.