Ouă gratinate
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 35 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 6 ouă, 75 g unt, 25 g făină, 2 linguri frişcă nebătută (smîntînă), 1/2 l lapte, 2 cepe, 1 vîrf de cuţit nucşoară, sare, piper.
Mod de preparare: Se prepară sosul Bechamel: puneţi laptele să fiarbă într-o crăticioară şi în altă cratiţă topiţi untul. Adăugaţi făina, amestecînd mereu cu o spatulă, stingeţi cu laptele clocotit, fără să încetaţi să amestecaţi. Săraţi şi piperaţi, condimentaţi cu nucşoară rasă şi lăsaţi să fiarbă la foc mic 10 min., amestecînd din cînd în cînd.
Curăţaţi ceapa, tocaţi-o mărunt şi căliţi-o în 50 g unt, pînă devine transparentă. Fierbeţi ouăle circa 8 min. în apă cu sare, ţineţi-le sub jetul de apă rece, curăţaţi-le de coajă şi tăiaţi-le rondele. Amestecaţi uşor ouăle cu ceapa şi cu sosul Bechamel, turnaţi-le într-o formă termorezistentă, daţi-le la cuptor şi lăsaţi-le să se gratineze aproximativ 5 min. Serviţi-le imediat.
|