http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Paste, pizza şi găluşte"

Pâine cu mac
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 10 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 2 1/2 ceşti de făină amestecată cu un plic de praf de copt, 1/4 ceaşcă zahăr, 1/4 ceaşcă seminţe de mac, 1 kg cartofi curăţaţi şi daţi pe răzătoare, 200 g unt topit şi răcit, 2 ouă bătute uşor, încă 1 linguriţă seminţe de mac.

Mod de preparare: Se încinge cuptorul la 180 °C, se unge o formă de cozonac cu unt topit şi se tapetează cu hârtie pentru copt, care se unge şi ea cu unt.

Se cern făina şi praful de copt într-un castron, se adaugă zahărul, macul şi cartofii şi se face la mijloc o gropiţă în care se pun ouăle şi untul. Se amestecă cu o lingură de lemn (nu exagerat de puternic), până ce se obţine un aluat neted.

Se toarnă în tavă, se nivelează suprafaţa şi se presară cu seminţe de mac. Se coace 50 min. (se încearcă cu un ac sau cu un pai), se lasă trei minute să se odihnească, se scoate din tavă şi se lasă să se răcească.

Pâinea cu mac se poate ţine la frigider 4 zile, iar în congelator până la 4 săptămâni.