http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu organe"

Pasteta de ficat cu ciuperci

Ingrediente: 300 g ficat de viţel sau pasăre, 1/4 kg ciuperci albe, 1/4 kg carne de viţel şi 1/4 kg carne de porc mai slabă, 50 g slănină afumată, o ceapă mare, 100 ml smîntînă dulce, 4 ouă, 2 linguri rom sau coniac, condimente de pasteta, sare.

Mod de preparare: Carnea, împreună cu ceapa călită un minut în untdelemn, ciupercile bine spălate şi slănina se trec prin maşina de tocat de 2 ori. La tocătură se adaugă romul sau coniacul, sarea, toate condimentele, sau, dupa preferinta, galbenusurile şi smîntîna, şi se amestecă bine. Albuşurile, bătute cu spumă, se amestecă cu compoziţia uşor, prin răsturnare, cu ajutorul telului. În forma unsă bine cu unt solid, se pune jumătate din compoziţie, apoi ficatul tăiat în felii de 1 cm grosime, care se presară cu condimentele şi apoi cealaltă jumătate de tocătură; se nivelează şi se presează puţin cu lingura ca să nu rămînă goluri în interior. Forma se introduce în cuptorul bine înfierbintat, neacoperita, în tava cu apă fierbinte. Pasteta se lasă să se coacă circa o oră. După 30 minute, cînd s-a ridicat bine, focul se reduce la mijlociu; dacă s-a rumenit prea mult, se acoperă cu o hîrtie. Se lasă în tavă pînă cînd se răceşte, apoi se trece cu cuţitul pe margini, se acoperă cu platoul de servit şi apoi se răstoarnă.