http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu organe"

Pasteta de ficat de viţel sau porc

Ingrediente: 1 kg ficat de viţel sau porc, 300 g ceapă, 100 ml untdelemn, 200 g unt, 30 ml rom sau coniac, 150 ml smîntînă groasă, cîte 1/2 linguriţă condimente de pasteta (piper, ienibahar, coriandru, nucşoară), 250 g ciuperci, sare.

Mod de preparare: Ceapa tăiată mărunt se căleşte 2-3 minute într-o cratiţă, în untdelemn, apoi se pun ciupercile bine spălate, tăiate felii, lăsîndu-le să fiarbă acoperite, la foc mic, pînă cînd scade complet apa pe care o lasă. După aceea, se adaugă ficatul tăiat în felii groase de 3 cm, condimentele, romul sau coniacul. Se lasă ficatul acoperit circa 15-20 minute, întorcîndu-l pe toate părţile pînă cînd se înmoaie, apoi cratiţa se ia imediat de pe foc, deoarece ficatul se întăreşte dacă se prăjeşte prea mult. Rece, se trece prin maşina de tocat de 2 ori. Untul se freacă pînă ce se înmoaie şi se adaugă ficatul şi smîntîna, amestecîndu-se bine; apoi, se adaugă după gust sare fină. Compoziţia se aranjează pe platou, se ţine la rece, apoi se ornează sau se fac sandvişuri cu pasta moale.