Pere cu cremă
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 4 pere, 60 g zahăr, 40 g ciocolată, 300 ml vin dulce, 1/2 lămîie.
Pentru cremă: 500 ml lapte, 6 gălbenuşuri, 100 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat.
Mod de preparare: Turnaţi într-o cratiţă vinul, 300 ml de apă şi zeama de la o jumătate de lămîie, adăugaţi 60 g de zahăr şi puneţi-le pe foc.
Curăţaţi perele şi, cînd clocoteşte siropul, puneţi-le în cratiţă, adăugînd încet puţină apă, ca să fie bine acoperite cu lichid. Lăsaţi-le să fiarbă foarte încet 25 de minute, luaţi-le de pe foc şi, după ce s-au răcit (în sirop), ţineţi-le la rece în frigider.
Între timp, preparaţi crema: turnaţi laptele într-o cratiţă, adăugaţi zahărul vanilat şi puneţi-l pe foc.
Frecaţi gălbenuşurile cu zahărul, pînă ce se albesc şi îşi dublează volumul, turnaţi peste ele laptele fierbinte, bateţi-le bine cu telul şi vărsaţi crema în cratiţă. Lăsaţi-o să fiarbă încet şi să se îngroaşe, amestecînd întruna pînă ce nu mai cade de pe lingură.
Cînd serviţi desertul, turnaţi crema în 4 farfurioare şi asezaţi cîte o pară la mijloc.
Topiţi ciocolata împreună cu o lingură de apă, la bain-marie, şi decoraţi desertul cu "virgule" de ciocolată.
Serviţi-l rece.
|