Perişoare cu sos de smântână şi ceapă
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1 kg carne (piept de pasăre, de viţel, macră, sau de porc, frumos împănată), 1 ou, 100 g ceapă, o felie de pâine, ulei, o linguriţă de făină.
Pentru sos: ulei, unt sau untură, o ceapă rasă, 25 g făină, zeamă de lămâie sau oţet, 100 ml smântână, mărar verde, piper, sare.
Mod de preparare: Se trece carnea prin maşina de tocat, împreună cu ceapa şi pâinea înmuiată în apă şi bine stoarsă. Se adaugă în tocătură oul întreg sau 2 albuşuri rămase, făina, se potriveşte de sare, se pun piper, pătrunjel şi mărar tocat şi se omogenizează amestecul cu o lingură.
Într-o cratiţă, se căleşte ceapa cu puţin ulei, se stinge cu o cană (1/4 l) de apă şi, când clocoteşte din nou, se pun la fiert perişoarele mici, rotunde, date cu puţină făină. Se lasă la foc mic 25 minute să clocotească în vas acoperit. Se freacă smântâna cu făina, se diluează cu puţină apă rece şi se toarnă peste sosul din vas. Se lasă să se îngroaşe potrivit sosul şi se presară pătrunjel şi mărar verde.
|