Peşte cu susan şi sos acrişor
Reţetă tradiţională din Franţa
Reţetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 40 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 4 fileuri de şalău (a 100 g), 1 ceapă mică, 20 g unt sau margarină, 20 g făină, 600 ml lapte, 1 linguriţă boia, 2 căţei de usturoi, sare, piper, 60 g cubuleţe de ardei graşi (roşii, galbeni, verzi), 1 lingură pătrunjel, 1 lingură salvie, 1 ou, 60 g seminţe de susan, 3 linguri ulei, 50 g smîntînă acrişoară.
Mod de preparare: Se curăţă ceapa, se taie mărunt şi se căleşte în unt sau margarină. Se adaugă făina, se rumenşste foarte uşor, se stinge cu lapte şi se lasă 15 minute să fiarbă încet. Se incorporează boiaua, usturoiul curăţat şi zdrobit şi cubuleţele de ardei gras, se lasă să mai dea în cîteva clocote, după care se adaugă smîntîna şi verdeaţa tocată mărunt şi se lasă sosul să stea cald. Peştele sărat şi piperat se dă prin ou, pe urmă prin susan şi se prăjeşte circa 10 minute în uleiul încins.
Se serveşte cu sos şi cu o garnitură de legume fierte (conopidă, broccoli, etc.).
|