Piftie de crap (I)
Reţetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1,5 kg de crap; 1,5 I de apă, 4-5 căţei de usturoi, sare, 3 foi de dafin, un albuş, 1-2 foi de gelatină albă.
Mod de preparare: Se curăţă peştele fără a i se îndepărta capul, coada şi înotătoarele. Se împarte în porţii şi, împreună cu capul, se pun într-o cratiţă cu apă, sare şi foi de dafin. Se fierb la foc potrivit, se ia spuma. Când peştele este fiert, se scoate, iăsându-se capul, care va fierbe în continuare până când zeama a scăzut astfel încât, luând o picătură între degete, să se simtă gelatinoasă. La nevoie, se pot adăuga 1-2 foi de gelatină albă. Feliile de peşte se aşază pe un platou adânc. în zeamă se pune usturoiul pisat (după gust), se fierbe într-un clocot, se drege cu un albuş bătut spumă, se strecoară printr-o pânză fină sau o sită deasă, se toarnă deasupra peştelui. Se ţine la rece ca să se închege.
Se serveşte cu salată verde, salată de ardei copţi, gogoşari muraţi.
|