Piftie de porc (răcitură) (I)
Ingrediente: 1 kg de picioare de porc, 3 l de apă, 1 căpăţînă mică de usturoi, sare.
Mod de preparare: Piftiile se pot face din picioare şi urechi de porc, bine spălate şi curăţate. Se lasă să fiarbă descoperite la foc mic şi se ia spuma din cînd în cînd. Se sărează (aproximativ o lingură de sare), se pune căpăţîna de usturoi. Sînt gata atunci cînd carnea se desface uşor de pe os. Se scot oasele înainte de a se răci şi se aşează carnea în farfurii. Zeama se curăţă de grăsime şi se încearcă dacă este destul de legată, punînd cîteva picături pe o farfurioară. Dacă acestea se întăresc bine la rece, se dă la o parte oala cu zeamă şi se lasă să se limpezească. Altfel se lasă pe foc, să mai dea cîteva clocote. Se toarnă apoi zeama peste carnea din farfurii şi se lasă să se prindă. Înainte de a fi servite, se pot răstrurna, ştergînd fundul farfuriei cu un şervet înmuiat în apă fierbinte. După gust, se condimentează cu boia şi piper.
|