Pîinişoare cu fructe uscate
Reţetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: ridicată
Ingrediente: Cate 200 g fructe uscate (mere, prune - fara samburi, smochine, stafide, alune), 1 kg faina, 2 linguri ulei, 40 g drojdie, 3 linguri zahar, o lingura scortisoara, o vanilie, o esenta de rom, 2 linguri ulei pentru uns tava, coaja de lamaie si de portocala.
Mod de preparare: Se pun la inmuiat, in apa rece, fructele uscate (fara alune) si se lasa de seara pana dimineata. A doua zi se strecoara apa si se pastreaza pentru ca se foloseste la framantarea aluatului. Aluatul se face din faina, zahar si drojdia dizolvata in apa strecurata de pe fructe. Dupa ce s-a framantat bine si s-a obtinut un aluat potrivit de tare, se lasa la dospit 30-40 de minute, intr-un loc mai cald. In timpul framantarii e bine sa se adauge si doua linguri de ulei caldut. Se imparte aluatul in 35 de bucati egale si se lasa pe planseta sa mai dospeasca. Fructele inmuiate se scurg bine si se taie marunt. Se adauga alunele, stafidele, coaja de lamaie, scortisoara, vanilia si romul. Se amesteca bine si se obtine o compozitie mai tare care se imparte tot in 35 de parti egale. Se ia o bucata de aluat in care se face o adancitura si se pune o portie de fructe. Se acopera fructele bine si se obtine astfel o bila de aluat umpluta cu fructe. Se coc la foc potrivit 40 de minute in tava unsa si tapetata cu faina. Dupa ce s-au scos din cuptor, cat sunt calde inca, se ung cu un sirop din cinci linguri de zahar si 150 ml apa scursa de pe fructe. Se pune apoi cate un sambure de nuca intreg pe fiecare painisoara. Samburele se va lipi din cauza siropului de zahar.
|