http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare"

Pilaf de raci (I)
Reţetă semi-vegetariană

Timp de preparare: 50 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 25 raci, ulei, orez..

Mod de preparare: Se fierb racii (circa 25 de bucăţi) în apă cu sare, după ce au fost bine spălaţi. Se lasă să se răcorească, se scurg de apă; se curăţă gâturile, se trage maţuf afară şi se scot carapacea şi stomacul. Labele se pun deoparte. Cojile de rac, uscate, se pisează, se trec prin sită şi se amestecă cu 1-2 linguri de ulei până când încep să se rumenească; se sting cu 3 ceşti de zeamă în care au fiert racii. Se lasă să fiarbă bine şi se strecoară printr-o sită fină. Se înfierbântă 3 linguri de ulei, se adaugă 1 ceaşcă de orez spălat, se amestecă bine până când orezul a absorbit uleiul, se stinge cu 2 ceşti de zeamă în care au fiert cozile de raci. Se dă orezul la cuptor, 20-30 de minute; când e gata, se dă deoparte şi se amestecă cu o parte din gâturi şi cu labele. Câteva carapace se pot umple cu orez. Orezul poate fi servit pe un platou, ornat de jur împrejur cu gâturile rămase şi carapacele umplute.