Plăcintă cu carne de miel
Reţetă tradiţională din Grecia
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: medie
Ingrediente: 350 g carne de miel slaba (fara grasime si piele), 250 g cartofi fierti, 2 morcovi, 2 linguri de unt, 2 linguri de untdelemn, 2 cepe, 3 catei de usturoi, 1/2 legatura de cimbru uscat, 1/2 legatura rozmarin uscat, 75 ml apa fiarta cu un cub de concentrat de carne de pui sau vita, sare, piper, 350 g rosii coapte (sau 200 g rosii cojite din conserva), 100 g mazare congelata, 4 foi de placinta congelate, faina pentru intins aluatul, lapte pentru uns.
Mod de preparare: Se taie carnea de miel in cubulete de circa 2 cm si se sterg cu hartie de menaj (absorbanta). Se curata cartofii fierti si se taie in cubulete de aceeasi dimensiune, la fel ca si morcovii, curatati, spalati si zvantati.
Intr-o cratita larga, se incing uleiul si untul, se pune carnea sa se caleasca, la flacara mijlocie, vreme de 3 minute, invartind-o pe toate partile, pana ce-si pierde culoarea roz, apoi se face focul mai mic si se mai lasa carnea sa fiarba in sucul propriu, vreme de 5 minute.
Intre timp, se curata ceapa si usturoiul, se spala si se toaca marunt. Se toarna peste carne si se lasa sa se caleasca, pana cand zeama devine aurie. Se adauga cartofii si morcovii si se mai lasa 5 minute sa se caleasca. Se presara ierburile aromate, se toarna supa de carne, se sareaza, se pipereaza. Se lasa sa fiarba cu capac, pe flacara mica, vreme de 30 de minute. Intre timp, se pun foile de placinta la dezghetat. Se dau rosiile intr-un clocot de apa, se curata de pielita, se taie in doua, li se scot semintele, apoi se taie marunt si se pun peste carnea de miel impreuna cu mazarea congelata. Se mai lasa totul sa fiarba, vreme de 20-30 minute. Se incinge cuptorul la maximum (225 grade C). Se intind foile de placinta pe tabla de prajituri data cu putina faina si se formeaza dreptunghiuri, care vor fi umplute cu compozitia de carne din cratita. Se aseaza pe o tava, se inteapa deasupra cu furculita si se ung cu putin lapte. Se baga tava in cuptor si se lasa 20-25 de minute, pana cand placintele devin aramii.
Se servesc fierbinti, alaturi de o salata.
|