Plăcintă cu varză acră (vărzare)
Reţetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: medie
Ingrediente: 1 kg faina, 40 g drojdie, 1/2 lingurita zahar, 200 ml ulei caldut, 200 ml apa calda in care s-au dizolvat o lingura de sare si un varf de cutit de piper macinat, 500 g varza acra, calita si racita.
Mod de preparare: Drojdia se dizolva in apa calduta, la care se adauga zaharul. Cand incepe sa faca basicute, se adauga faina (tinuta la cald inainte) si se framanta un aluat potrivit, punand din cand in cand ulei caldut si apa calduta. Se lasa la dospit 30 de minute, intr-un loc incalzit. Se imparte in 15 bucati. Fiecare bucata se intinde intr-o foaie cat mai subtire (2-3 mm), cu diagonala de aproximativ 35 cm. In mijlocul foii (de forma aproximativ patrata) se pune varza calita si racita. Se impacheteaza apoi placinta, aducandu-se capetele opuse ale foii pana in mijloc (ca la un plic inchis). Se indreapta cu sucitorul placinta obtinuta si se coace in tigaie, in ulei incins. Se intoarce cand este gata prajita pe o parte si, pentru a nu se umfla, se face o gaura in mijloc cu cutitul.
Varzarele se servesc fierbinti, cu suc de rosii sau cu bere.
|