http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Aperitive cu brânză"

Plăcinte poale-n brîu
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 2 h

Complexitate: medie

Ingrediente: 500 g făină, 3 ouă, 200 g unt, 1 lingură zahăr, 200 ml lapte, drojdie cât o nucă, sare.
Umplutura: 400-500 g brânză de vacă, 2 linguri zahăr, 2 ouă, 1 linguriţă făină, 1 lingură smântână, sare, coajă rasă de lămâie, vanilie, susan.

Mod de preparare: Se desface drojdia într-un castronaş cu 2-3 linguri lapte călduţ, se amestecă cu 1 linguriţă de zahăr şi 1 linguriţă făină şi se lasă să dospească circa 20 de minute. Într-un castron mai mare se pune făina, iar la mijloc se toarnă drojdia dospită, gălbenuşurile, restul de lapte călduţ, sarea, zahărul şi albuşurile bătute spumă. Se amestecă totul, apoi se frământă bine circa 10 minute, după care se adaugă treptat 150 g unt topit, frământând în continuare. Când aluatul începe să facă băşici, se acoperă şi se lasă să crească 30-40 de minute la cald. Între timp, se amestecă brânza de vaci cu zahărul, ouăle, făina, smântâna şi aromele. Se împarte aluatul în 3 bucăţi şi din fiecare se întind foi groase de 1 cm, din care se taie pătrate cu latura de 15 cm. În mijlocul lor se pune umplutura de brânză, se aduc colţurile pătratului spre mijloc, în formă de plic, se apasă puţin cu degetele, se aşază în tava usă cu unt şi se mai lasă să crească. Se ung cu gălbenuş bătut, se presară cu susan (după dorinţă) şi se coc la foc potrivit.