Prăjitură cu brânză de vacă şi vişine
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 2 h 30 min.
Complexitate: ridicată
Ingrediente: Pentru aluat: 200 g faina, 100 g zahar, 100 g unt moale, 1 varf de cutit sare, 1 ou.
Pentru umplutura: 50 g unt, 3 oua, 200 g branza de vaci, 350 g visine fara samburi, 100 g zahar, 125 g frisca batuta, 1 lingurita rasa zeamil, sare, 30 g migdale taiate.
Mod de preparare: Se unge cu unt marginea unei forme rotunde cu pereti detasabili (diametrul: 26 cm) si se framanta repede aluatul. Pe planseta infainata se intinde o foaie groasa de 2 cm, se taie rotund cu marginea formei si se aseaza pe fundul acesteia. Din aluatul ramas se face un sul lung si subtire care se intinde pe marginea formei de jur imprejur si se apasa cu degetele in asa fel incat sa se ridice cam de 2 cm deasupra ei. Se inteapa pe fund cu o furculita, se pune peste aluat o coala de hartie pentru copt si un strat de fasole sau mazare uscata si se tine aluatul o ora la frigider.
Se incinge cuptorul la 200 grade C, se coace aluatul mai intai 15 minute, iar apoi, dupa ce s-au indepartat hartia si boabele, inca 5-10 minute.
Se topeste untul si se separa albusurile de galbenusuri. Se amesteca branza de vaci cu zaharul, galbenusurile, frisca, zeamilul si un varf de cutit de sare, adaugandu-se putin cate putin din untul topit, si la urma se incorporeaza albusurile batute spuma (nu prea tare).
Se imprastie visinele peste aluatul copt, se toarna deasupra umplutura de branza, se niveleaza cu o spatula, iar pe margini se presara de jur imprejur feliile de migdale. Se da prajitura la cuptor, se coace 20 de minute la 200 grade C (trebuie sa se rumeneasca frumos), se lasa sa se raceasca in forma si se tine la frigider.
Cand se serveste, se scoate din forma si se lasa sa stea cel putin 15-20 de minute la temperatura camerei.
|