http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Prăjituri"

Prăjitură cu gutui
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 15 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 4 gutui, 350 g miere, 140 g zahăr tos, 270 g făină, praf de copt, 3 ouă, pudră de anason, pudră de ghimbir, 1 linguriţă pudră de scorţişoară, 75 g unt, 2 pliculeţe zahăr vanilinat, sare, 1 lămîie, frişcă.

Mod de preparare: Într-o oală se pun la topit mierea şi 40 g zahăr tos, apoi se lasă la răcit. Într-un vas mai mare, se mixează ouăle cu zahărul vanilinat şi un praf de sare.
Se adaugă un pliculeţ cu praf de copt, un vârf de cuţit cu pudră de ghimbir şi un vîrf de cuţit cu pudră de anason, jumătate din pudra de scorţişoară, mierea călduţă şi făina.
Se mixează totul, se toarnă într-o tavă tapetată cu hîrtie de copt unsă cu unt, se introduce în cuptor şi se coace 45 de minute la foc mediu.
Gutuile se spală, se curăţă de coa­jă, se taie în felii sub­ţiri şi se stropesc cu sucul de lămîie.
Într-o cratiţă, se topeşte zahărul tos rămas, se adaugă untul, restul de scorţişoară şi se lasă să fiarbă puţin.
Se adaugă feliile de gutui, se amestecă şi se prăjesc până când s-au înmuiat. Se servesc alături de prăjitura rece, tăiată în felii subţiri.
Peste prăjitură, se poate şpriţa frişcă şi se pudrează cu scorţişoară.