Prăjitură cu portocale
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 2 h 10 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 2 cesti faina, 7 g drojdie uscata, 1/3 ceasca coaja glasata de lamaie si portocala, 2 linguri zahar fin, 2 lingurite coaja rasa de portocala, 5-6 linguri lapte cald, 5-6 linguri zeama de portocala, 1 ou batut usor, 30 g unt topit.
Pentru glazura: 1-2 linguri apa, 1 lingurita zahar, 1 lingurita gelatina.
Mod de preparare: Se unge cu unt topit sau cu ulei o forma rotunda cu diametrul de 23 cm. Intr-un castron mai mare se amesteca bine faina, drojdia, coaja glasata de lamaie, zaharul si coaja rasa de portocala si se face la mijloc o gropita.
Se freaca laptele, zeama de portocala, oul si untul, se toarna peste amestecul de faina si se framanta un aluat moale, ultimele 10 minute pe o planseta infainata, pana ce este suficient de consistent (apasat cu degetul, sa revina imediat la forma initiala).
Se pune aluatul intr-un castron uns usor cu ulei, se acopera cu o folie de plastic si se lasa sa creasca 45 de minute la loc cald.
Se mai framanta circa un minut, ca sa devina elastic, si se toarna in forma pregatita. Se acopera iar si se lasa sa dospeasca la cald inca 20 de minute.
Se incinge cuptorul la 180 grade C. Se ia un cutit ascutit, se unge cu ulei si se cresteaza aluatul in 8 (se obtin 8 bucati triunghiulare). Daca, eventual, cade, se mai lasa 5 minute sa creasca la loc.
Se da prajitura la cuptor si se coace circa 20 de minute. (Este coapta daca suna a gol, cand este lovita cu degetul in partea inferioara.) Se scoate din cuptor si se rastoarna pe un fund de lemn.
Se unge imediat cu glazura (apa cu zaharul si gelatina fierte la bain-marie).
|