Raţă pe portocale
Reţetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: medie
Ingrediente: O rata de cel putin 2 kg, 6 portocale, un morcov, o ceapa, 150 g unt, o legatura de patrunjel, o foaie de dafin, o crenguta de cimbru, doua linguri coniac, 4 linguri Cointreau (lichior de portocale amare), o lingura otet de vin alb, doua lingurite faina, sare, piper.
Mod de preparare: Coaja de la doua portocale se taie in lamele subtiri si se fierbe 5 minute in apa, dupa care se strecoara. Se curata alte trei portocale, se taie in felii, se pun deoparte. Se curata si se taie marunt (julien) morcovul si ceapa.
Se topeste jumatate din unt in cratita si se prajeste putin rata pe toate partile, pe foc moderat adaugandu-se morcovul si ceapa. Se adauga doua-trei linguri de apa, patrunjelul, dafinul, cimbrul, se sareaza si se pipereaza.
Se acopera, se face focul mic si se lasa sa fiarba inabusit cam trei sferturi de ora. Se stropeste rata cu coniac si cu Cointreau. Se acopera din nou si se lasa sa se odihneasca langa foc 10 minute. Se scoate rata din cratita si se tine la cald in folie de aluminiu.
Adaugati in cratita otetul si sucul de la trei portocale. Se lasa sosul la foc mic 10 minute. Se strecoara si se degreseaza. Se repune intr-o cratita mai mica cu faina amestecata cu putina apa. Se lasa sa fiarba inabusit.
Se incalzeste untul ramas cu feliile de portocala.
Se taie rata pe un platou cald. Se toarna jiul care iese din ea in sos. Se incalzeste sosul si se stropesc rata si feliile de portocala. Se serveste restul de sos in sosiera.
|