Risotto cu urzici
Reţetă tradiţională din Italia
Reţetă lacto-vegetariană
Timp de preparare: 40 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 2 cepe verzi, 2 linguri unt, 380 g orez (Arborio sau simplu, cu bobul lung), 125 ml vin alb sec, 1,5 l concentrat de legume (Delikat+apa), 250 g urzici, 150 g cascaval afumat, 1 ardei iute mic, 2 linguri cascaval ras (eventual parmezan), sare.
Mod de preparare: Se curata cepele, se spala, se taie rondele fine si se calesc intr-o lingura de unt incins, pana ce devin sticloase. Se adauga orezul si se dunstuieste putin, amestecand intruna. Se stinge cu vin si se lasa pe foc, pana ce se evapora lichidul. Se incinge zeama de legume si se toarna cate un polonic peste orez si se lasa 18-20 de minute sa fiarba incet. Se amesteca din cand in cand si se completeaza zeama, de indata ce aceasta incepe sa scada. Se aleg urzicile, se spala bine si se toaca marunt. Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare, iar ardeiul iute, curatat de nervuri si seminte, se taie rondele. Se ia orezul de pe foc, se incorporeaza urzicile, cascavalul afumat, ardeiul iute, 1 lingura de unt si cascavalul (parmezanul) ras, se gusta de sare si se serveste imediat.
Peste risotto se pot presara, de asemenea, frunze proaspete de paraluta. Au un gust placut si sunt pline de vitamine.
|