Roşii la cuptor cu şuncă şi telemea
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 200 g sunca afumata (muschi file sau sunca de Praga), 700 g rosii, 250 g telemea, un ardei gras, 3 linguri de untdelemn de masline, sare, piper, 4 lingurite de ierburi aromate (cimbru, rosmarin, nucsoara, salvie).
Mod de preparare: Porniti cuptorul. Taiati muschiul file sau sunca in felii mai groase, de circa 3/5 cm. Spalati rosiile si taiati-le capacelul. Taiati-le in felii groase pe toata latimea lor. Taiati telemeaua in felii mai grosute de circa 7/7 cm. Spalati si taiati ardeiul felii subtiri.
Luati patru forme rezistente la foc (cu diametrul de circa 12 cm) sau o forma mare de budinca si ungeti-le cu untdelemn. Puneti pe fund un rand de sunca, asezati deasupra o treime din feliile de rosii. Sarati si piperati. Formati alt strat din restul de sunca, ardeiul taiat si inca un sfert din rosii, puneti deasupra feliile de telemea. Ultimul strat sa fie din felii de rosii. Sarati, piperati si presarati toate verdeturile aromate, faramitate marunt. Turnati deasupra untdelemnul ramas. Bagati vasul la cuptor, pe raftul al doilea, vreme de 25 de minute.
Se serveste fierbinte, cu paine de secara sau paine neagra.
|