Salată de heringi cu mere
Reţetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 25 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 320 g heringi uşor afumaţi (fileuri), 250 ml lapte, 2 mere, 2 tulpini de ţelină, 1 iaurt, 30 g brînză de vaci + smîntînă (tip Făgaraş), 1 linguriţă hrean ras, zeama de la o lămîie, 50 ml whisky, sare, piper.
Mod de preparare: Aşezaţi fileurile de heringi într-un vas adînc, turnaţi peste ele laptele, acoperiţi-le cu o folie de plastic şi ţineţi-le 12 ore la frigider.
A doua zi, puneţi whisky-ul pe foc, ca să se evapore alcoolul, şi lăsaţi-l să se răcească.
Amestecaţi - într-un castron - brînza de vaci cu iaurtul şi cu hreanul, adăugaţi zeama de lămîie şi parfumaţi-le cu whisky. Gustaţi de sare şi piper, acoperiţi-le cu folie de plastic şi daţi-le la frigider.
Scurgeţi fileurile de peşte, zvîntaţi-le şi tăiaţi-le bucăţele.
Spălaţi merele şi scoateţi-le partea lemnoasă şi seminţele (cu un cuţit sau cu o linguriţă). Tăiaţi-le - cu coajă cu tot - mai întîi în 4 şi pe urmă lamele.
Curăţaţi tulpinile de ţelină şi tăiaţi-le mărunt.
Puneţi pe un platou fileurile de heringi, fîşiile de măr şi ţelina mărunţită, turnaţi sosul peste ele şi serviţi-le imediat.
|