Salată de ţâri
Reţetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 40 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 10 ţâri, 5 legături mărar verde, ulei, oţet, piper (boabe) după gust.
Mod de preparare: Batem ţârii cu un ciocan de lemn pe amândouă părţile, apoi îi frigem pe un grătar la jar domol (sau pe spuză ori pe plită încinsă). Observăm să nu se pârlească şi îi rumenim pe amândouă părţile. Apoi îi punem în cuptor să se păstreze fierbinţi, pentru curăţat. Dacă nu se curăţă bine, îi punem din nou pe grătar. Scoatem pieliţa cu cuţitul.
Tăiem capul şi codiţa, îi desfacem şi scoatem şira spinării. Carnea se desprinde în şuviţe, ca nişte fâşioare sau aşchii subţiri (cu cât sunt mai subţiri, cu atât salata iese mai frumoasă). Pe măsură ce curăţăm ţârii, îi punem într-un castron cu oţet. Punem mărar tânăr (numai frunzuliţele) peste ţâri. Adăugăm ulei de salată, după gust.
Aranjăm ţârii într-o salatieră şi îi lăsăm câteva ore la rece, pentru ca să se îmbibe bine, şi îi servim la începutul mesei.
|