Salata şefului
Timp de preparare: 35 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 2 piepti de pui, o tulpina de telina, 1 miez de laptuca, 300 g cartofi, 150 g sunca (de 1 cm grosime), 200 g cascaval, 1 ardei gras rosu (mic), 20 g unt.
Pentru sos: 1 galbenus foarte proaspat, 1 lingurita mustar iute, 200 ml ulei, 1 lingura otet, sare, piper.
Mod de preparare: Se scoate oul din frigider, se separa galbenusul si se tine intr-un bol, la temperatura camerei. Se spala cartofii, se fierb 15-20 minute in apa cu sare, se scurg, se lasa putin sa se raceasca si se curata de coaja.
Intre timp, se prajesc in unt pieptii de pui, mai intai la foc iute, pana ce se rumenesc, dupa care se mai lasa 10 minute la foc mic (cu capac) ca sa se patrunda.
Se aleg frunzele de laptuca, se spala si se pun intr-un castron.
Cascavalul, sunca si cartofii se taie cubulete, carnea de pui si ardeiul - fasii, tulpina de telina - rondele, iar frunzele de telina - bucati mai mari si se pun toate in castron, peste laptuca.
Peste galbenusul tinut la temperatura camerei, se pun mustar, sare si piper si apoi se toarna uleiul putin cate putin, amestecand ca la maioneza. Cand s-a legat, se adauga otetul si se mai amesteca putin. Se toarna sosul astfel preparat peste ingredientele din castron, se amesteca bine si se serveste salata imediat.
Se mai pot adauga (dupa gust) felii de rosii sau de oua fierte, fasole verde (fiarta), slaninuta prajita, ansoa.
|