http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Creme"

Şarlotă cu mere
Reţetă lacto-vegetariană

Timp de preparare: 30 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 1,5 kg mere, 80 g unt + încă 20 g pentru uns forma, 200 g zahăr pudră, 1 plic zahăr vanilat, 80 g stafide, 30 pişcoturi, 5 linguri rom.
Pentru ornat: 2 mere, 50 g unt, 10 cuburi de zahăr.

Mod de preparare: Puneţi stafidele la macerat într-o lingură de rom.
Curăţaţi merele, îndepărtaţi partea lemnoasă şi tăiaţi-le bucăţele. Încingeţi untul într-o tigaie şi căliţi-le 3 minute la foc iute. Adăugaţi zahărul - pudră şi vanilat - şi stafidele, cu rom cu tot, şi lăsaţi-le să fiarbă circa 15 minute, amestecînd uşor din timp în timp. Lăsaţi-le să se răcească. (Compotul trebuie să fie moale şi puţin caramelizat).
Ungeţi o formă de şarlotă.
Amestecaţi romul rămas cu 100 ml de apă. înmuiaţi repede partea plată a pişcoturilor şi tapetaţi cu ele forma de jur împrejur (pişcoturile sînt puse în picioare cu partea bombată spre pereţii formei) şi apoi pe fund (pişcoturile se pun pe orizontală, strînse bine unul lîngă celălalt).
Umpleţi forma, alternînd un strat de compot cu unul de pişcoturi şi terminaţi cu un strat de pişcoturi, cu partea plată în jos, lipite bine unele de altele. Acoperiţi forma cu o farfurie, puneţi peste farfurie o greutate şi ţineţi şarlota la frigider pînă a doua zi.
Înainte de a o servi, curăţaţi cele 2 mere pentru decorat, tăiaţi-le bucăţi şi rumeniţi-le în unt, la foc potrivit, cam 3-4 minute pe fiecare parte. Cînd le întoarceţi, aveţi grijă să nu se rupă şi verificaţi dacă sînt pătrunse cu vîrful unui cuţit. Lăsaţi-le apoi să se răcească pe o farfurie. Puneţi într-o crăticioară cubuleţele de zahăr cu o lingură de apă rece şi lăsaţi-le să fiarbă la foc iute, pînă ce se caramelizează frumos (să nu fie maronii). Turnaţi peste ele încă o lingură cu apă şi acoperiţi vasul cu un capac.
Scoateţi şarlota pe un platou şi ornaţi-o cu bucăţile de măr. În final, turnaţi peste şarlotă şi mere sosul caramel.