Sarmale cu carne de porc şi varză acră în dovleac
Timp de preparare: 2 h 30 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 700 g carne de porc tocată, 500 g cârnaţi de casă afumaţi, 2 kg varză acră, 150 g orez, 2 cepe, 1-2 morcovi, 2-3 roşii, 100 g ketchup de roşii şi ardei roşii, 100 ml bulion, 2 ardei graşi sau gogoşari, 2 cuburi/linguriţe concentrat costiţă afumată/ciuperci, 20 ml ulei, 1 legătură mărar şi pătrunjel, 7-8 foi de dafin, sare, piper, paprika, cimbru, 1/2 dovleac de plăcintă.
Mod de preparare: Curăţaţi, tocaţi şi căliţi în ulei cepele cu morcovul ras, adăugaţi ketchup, concentratul şi orezul şi lăsaţi până scade zeama. Amestecaţi cu carnea tocată, verdeaţa tocată şi potriviţi gustul de sare, piper, cimbru, paprika.
Tăiaţi frunzele de varză acră în bucăţi potrivite. Începeţi să înfăşuraţi sărmăluţele. Scobiţi dovleacul de miez, lăsaţi doar 1 cm de coajă, umpleţi-l cu sărmăluţe, aşezaţi-l în mijlocul unui vas termorezistent (sau o cratiţă mai mare), iar de jur împrejur aşezaţi radial celelalte sarmale. Tăiaţi cârnaţii felii mai grosuţe şi aşezaţi-le pe marginea vasului şi peste sarmalele din dovleac.
Decoraţi radial cu fâşii de ardei gras (gogoşar), turnaţi bulionul şi apa până acoperă sărmăluţele, presăraţi cu cimbru, adăugaţi foile de dafin şi verdeaţa, apoi daţi vasul la cuptor, la foc potrivit, cam 90 min. Trebuie să aveţi grijă să nu scadă prea mult zeama, eventual completaţi cu puţină zeamă de varză şi mai lăsaţi circa 20 min. până se rumenesc frumos.
Scoateţi pe un platou dovleacul umplut cu sărmăluţe şi aşezaţi lângă el mai multe sarmale, felii de cârnaţi, varză. Decoraţi cu verdeaţă.
Pe farfurii puneţi câte 2-3 sarmale, garnisiţi cu fâşii de ardei gras (gogoşar) şi verdeaţă. Se poate servi cu smântână şi mămăliguţă.
|