Scrumbii cu sos englezesc
Reţetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 4 scrumbii de cîte 250-300 g fiecare, 2 căni de zeamă (supă) de zarzavat (morcov, păstîrnac, rădăcină de pătrunjel, ceapă), zeama unei lămîi, 1 linguriţă amidon alimentar, piper boabe, piper măcinat, sare, 1 foaie de dafin, 1 linguriţă coajă rasă de lămîie.
Pentru garnitură: 500 g legume (ceapă, ardei gras, gogoşar, roşii, morcov).
Mod de preparare: Mai întîi se curăţă scrumbiile, înlăturîndu-li-se capul şi golindu-se de intestine (nu se taie pe burtă). Se spală şi se pun 10 minute în apă rece. Peştii se crestează cu două “x”-uri pe ambele părţi, se freacă apoi cu sare şi piper, după care se pun într-un vas termorezistent şi se toarnă peste ei o cană de zeamă de zarzavat. Se dă vasul la cuptor, la foc mic, unde se lasă 20 de minute. Se scot peştii apoi pe platoul de servit şi se acoperă cu sos englezesc.
Sosul se pregăteşte astfel: se dizolvă amidonul într-o cană de zeamă de zarzavat, se pune sare şi apoi se lasă pe foc să fiarbă în clocot 5 minute împreună cu o foaie de dafin, piper boabe şi puţină coajă rasă de lămâie. În tot acest timp se amestecă în cratiţă cu o lingură de lemn. Cînd sosul s-a îngroşat suficient se pune în el zeama unei lămîi.
Drept garnitură la scrumbie, se pot servi legume fierte, sotate ori pregătite la cuptor sau la grătar.
|