Sos alb (Bechamel)
Reţetă lacto-vegetariană
Timp de preparare: 20 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 20-30 g făină, 30-40 g unt, 1/2 l lapte, sare.
Mod de preparare: Făina şi untul se înfierbîntă într-o cratiţă de 1 l la foc mic, numai un minut, amestecînd mereu şi avînd grijă ca făina să nu se coloreze deloc, apoi se stinge cu laptele fierbinte, adăugat în 2-3 rînduri, amestecînd de fiecare dată. Se sărează şi, facultativ, se acreşte puţin cu zeamă sau sare de lămîie, numai după ce s-a luat cratiţa de pe foc. Se aromează cu pătrunjel sau mărar tăiat mărunt. La sosul alb se mai pot adăuga, imediat ce s-a luat de pe foc, 100 ml smîntînă, bătută pînă cînd se omogenizează, sau 100 ml smîntînă, bătută bine cu 1-2 gălbenuşuri. Se înfierbîntă la cuptor 10 min, după care se serveşte.
|