Sos brun
Timp de preparare: 3 h 10 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 75 g unt sau ulei, 75 g faina, 1 buc. morcov, 1 buc. patrunjel, 1/2 buc. telina, 1 buc. ceapa, 2 catei usturoi, 1/4 foaie dafin, cimbru, 50 g bulion, piper, sare, 500 g oase de vita sau porc.
Mod de preparare: Zarzavaturile se spala, se curata, se taie ceapa in bucati, se curata, se spala si se taie felii. Intr-o cratita se pune untul si cind se infierbinta se adauga faina rumenindu-se bine. In tot timpul se amesteca cu o lingura de lemn sa nu se arda faina. Dupa ce aceasta a capatat o culoare bruna, se adauga zarzavaturile, ceapa si condimentele si se prajesc usor. Se sting apoi cu doua cesti cu apa calda. In timp ce se prepara sosul, oasele se sparg si se prajesc in cuptor, apoi se pun in vasul cu sos o data cu bulionul. Se fierbe totul la foc potrivit cca 3 ore, avind grija sa se adune spuma cind se formeaza si sa se amestece mereu ca sa nu se prinda sosul de vas. Dupa ce este gata se strecoara printr-o sita. Se foloseste ca material de baza la prepararea sosurilor.
|