http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Sosuri cu legume"

Sos de ceapă (II)
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: O ceapă mare, 4-5 linguri untdelemn, 20 g făină (o linguriţă cu vârf), boia sau pastă de ardei, 100 ml zeamă de lămâie, 500 ml zeamă de zarzavat, 500 ml apă, piper, mărar, pătrunjel, sare.

Mod de preparare: Ceapa, tocată mărunt sau rasă pe răzătoarea cu găuri mici, se căleşte în untdelemn două minute, fără să se rumenească, numai până îi scade propria-i apă. Se pune un vârf de cuţit boia de ardei sau pastă de ardei şi se sting imediat cu un sfert de litru de apă. Se lasă să fiarbă circa un sfert de oră, ca să se înmoaie ceapa, apoi se adaugă făina frecată cu puţină zeamă de zarzavat şi încă un sfert de litru de apă sau supă de zarzavat. Se fierbe până se leagă sosul, care trebuie să fie ca smântâna subţire; se potriveşte de sare şi se acreşte cu puţină zeamă de lămâie. I se pune mărar sau pătrunjel tocat şi se serveşte cu diferite budinci şi sufleuri de orez si zarzavat.