Sos de mere
Reţetă lacto-vegetariană
Ingrediente: 1/4 kg de mere, 50 ml smîntînă, 20 g făină, 25 g unt, o linguriţă zahăr, zeamă de lămîie, pătrunjel, ţelină.
Mod de preparare: Merele, curăţate de coajă, rase prin răzătoarea cu găuri mari sau tăiate în felii de 1 cm grosime, se fierb 10 minute într-o cratiţă cu 1/4 l apă sau supă de oase sau de zarzavat. Se pun un vîrf de linguriţă cu sare sau 1/2 linguriţă Vegeta şi o frunză de ţelină. Cînd merele sînt fierte, se adaugă făina amestecată cu smîntînă şi 2 linguri cu apă rece, lăsîndu-se să fiarbă 2-3 clocote. Dacă este prea gros, se diluează pînă cînd devine ca o smîntînă subţire. După ce cratiţa se ia de pe foc, se adaugă untul proaspăt şi pătrunjel tăiat mărunt. Cine doreşte mai acru, adaugă cîteva picături de lămîie şi o linguriţă cu zahăr care-i va da gust plăcut. Se serveşte cu rasol de pasăre, vacă, viţel, cu limbă fiartă, ficat prăjit natur, şnitele, friptură înăbuşită, toate asociate cu piure de cartofi.
|