Sos picant
Reţetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 20 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 30-50 ml untdelemn, 50 g ceapă, 150-200 ml vin acrişor, 100 ml suc de roşii, o linguriţă rasă de muştar, 25 g făină, 300 ml apă, sare, piper, 2 boabe ienibahar, o foaie de dafin, o bucăţică de scortişoară, o cuişoară întreagă, sare.
Mod de preparare: Acest sos trebuie să conţină arome puternice şi neapărat vin. Se poate pune, după gust, din toate. Ceapa rasă fin se căleşte cu grăsimea la foc mic, numai un minut, ca să-şi dezvolte aroma, apoi se stinge cu apă şi se lasă să fiarbă 10 minute la foc mic. După aceea, se adaugă făina diluată cu vinul şi cu toate celelalte. Sosul se lasă să fiarbă 2-3 clocote, ca să se lege cu făina şi, apoi, se sărează. Dacă este prea gros, se diluează cu apă, vin sau suc de roşii, după gust.
Se serveşte cu şniţel, escalop de viţel, ficat prăjit natur, chiftele, ruladă de carne, etc.
|