http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Conserve de iarnă"

Spanac conservat
Reţetă de post (vegetariană)

Ingrediente: Spanac, aspirină.

Mod de preparare: Spanacul se spală bine. Frunzele de spanac, fără codiţe, se opăresc, pe rînd, în aceeaşi apă clocotită (1/2 l), numai 5 minute (ca să-i scadă volumul), răsturnîndu-le incontinuu cu lingura, ca să ajungă toate în apă; vor lăsa multă apă, pînă cînd se termină toate de opărit. O parte din spanac se conservă sub formă de piure (trecut prin maşina de tocat, după ce s-a răcit) şi o parte - numai frunze întregi - pentru mîncare şi carne. Atît piureul, cît şi frunzele se aşează pînă la 2/3 din capacitatea borcanelor (pentru 1-2 mîncăruri) şi restul spaţiului se completează cu apa în care a fiert spanacul, lăsînd un spaţiu liber de 2 cm pînă la gura borcanelor. Spanacul se amestecă, apoi, cu o linguriţă cu sucul, pînă la fundul borcanelor; deasupra se pune cîte o aspirină pentru fiecare borcan de 1 l sau cîte 1/2 aspirină pentru borcane de 400-500 ml. Se leagă şi, apoi, se sterilizează 30 minute. Spanacul opărit ca mai sus, trecut prin maşină sau lăsat frunze întregi, după ce s-a scurs bine, se poate conserva la congelator mare, în pungi de nylon.