Specialitate slovacă
Reţetă tradiţională din Slovacia
Ingrediente: O varza murata de peste 1 kg., 200 gr. ciuperci uscate, 200 gr. cirnati, untura, boia de ardei dulce, sare, piper, o lingurita de faina.
Mod de preparare: Se desareaza varza, se toaca si se pune la fiert in apa in care a clocotit 20 de minute un ciolan afumat. Intre timp, se fierb foarte bine si ciupercile, care se adauga peste varza si se lasa sa mai clocoteasca impreuna la foc potrivit. Se taie cirnatii in felii rotunde si se pun in acelasi vas cu ciupercile si varza. Se infierbinta 2 linguri de untura, se pune pentru 3 minute boiaua dulce, care se toarna in vasul cu preparatul respectiv. Se lasa apoi sa fiarba la foc mic pina cind lichidul aproape s-a evaporat. In loc de ciuperci se pot pune in varza prune afumate sau se poate combina cu carne afumata de porc.
Drept garnitura, la masa, se servesc alaturi galuste din gris, pregatite ca pentru supa.
|