http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Supe cu legume"

Supă cretană de fasole uscată
Reţetă tradiţională din Grecia
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 3 h 45 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 450 g fasole uscata alba, 400 g varza dulce, 4 rosii, 2 morcovi, 2 fire de praz, 3 fire de telina, 2 catei de usturoi, 1 ceapa rosie, 2 crengute cimbru, 7 linguri untdelemn fin, 6 felii paine neagra, sare, piper.

Mod de preparare: Lasati fasolea sa se inmoaie in apa rece vreme de doua ore. Scurgeti apa, clatiti si rasturnati boabele intr-o oala. Puneti-le sa fiarba intr-un litru de apa rece, timp de o ora.
Spalati si curatati morcovii, prazul si telina, taiati-le marunt si caliti-le intr-o tigaie in untdelemnul incins, fara sa se rumeneasca prea tare. Opariti rosiile, curatati-le de pielita si de seminte, taiati-le marunt si adaugati-le peste legumele calite impreuna cu usturoiul pisat si cimbrul faramitat. - Lasati sa fiarba la foc mic vreme de 5 minute, amestecand continuu, apoi adaugati varza taiata ca taiteii.
Scoateti de la fiert un sfert din cantitatea de fasole si dati restul prin sita ca pentru fasole batuta. Varsati piureul obtinut peste legumele calite, lasati sa dea un clocot, apoi mutati totul intr-o oala mai mare. Sarati, piperati, adaugati un litru de apa rece si lasati sa fiarba 30 de minute la foc mic. (Daca supa vi se pare prea groasa, mai adaugati apa rece.)
Cu 5 minute inainte de sfarsitul fierberii, adaugati si boabele de fasole ramase intregi.
Prajiti cateva felii de paine neagra si asezati-le pe fundul unor farfurii adanci (sau castroane).
Turnati supa si puneti deasupra ceapa rosie, taiata inele subtiri.
Important: timpul de fierbere a boabelor de fasole variaza in functie de calitatea lor. Gustati-le regulat si opriti fierberea numai cand sunt bine inmuiate.