Sushi de somon afumat
Reţetă tradiţională din Japonia
Reţetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 175 g orez cu bobul lung, 2 linguri otet, 4 lingurite zahar cu granulatie fina, 1/2 lingurita sare, 2 foi de sushi nori (alga folosita pentru sushi), 60 g somon afumat, 1/2 castravete taiat fîsii subtiri.
Pentru garnitura: pasta de wasabi, sos de soia, ghimbir murat.
Mod de preparare: Spalati orezul in apa rece, apoi puneti-l intr-o cratita impreuna cu 300 ml apa. Când clocoteste, acoperiti-l cu un capac, reduceti flacara si lasati-l sa fiarba la foc mic circa 10 minute, apoi stingeti focul si lasati orezul acoperit sa mai fiarba in aburi inca 10 minute.
Intr-o cratita mica incalziti otetul, in care ati pus zaharul si sarea; când zaharul s-a dizolvat complet, turnati otetul peste orezul fiert si amestecati bine. Desertati orezul pe un platou intins si afânati-l.
Asezati o foaie de sushi nori pe un suport pentru sushi (daca nu aveti asa ceva, improvizati, folosind o bucata de material textil tare, putin mai mare decât foaia de sushi nori) si intindeti pe ea jumatate din orezul racit, apoi asezati la marginea acestuia jumatate din somon si din fâsiile de castravete.
Rulati orezul si somonul afumat cu ajutorul materialului-suport. Umeziti lama unui cutit foarte ascutit si taiati ruloul astfel format in bucati de circa 2 cm. Repetati operatia cu cealalta foaie de sushi nori, orezul, castravetele si somonul afumat ramas. Serviti cu wasabi, sos de soia si ghimbir murat.
Sushi nori si wasabi sunt ingrediente specifice pe care le veti gasi la raioanele de specialitate din supermarket. Pentru o varianta mai ieftina, folositi in loc de somon afumat ton din conserva, amestecat cu putina maioneza si ceapa verde
|