Tarhon conservat
Reţetă de post (vegetariană)
Ingrediente: Tarhon, oţet de 9 grade.
Mod de preparare: Se poate usca ca şi pătrunjelul, bine spălat, însă crenguţe (netocat), păstrîndu-se în pungă de hîrtie sau din pînză. După ce s-a spălat şi zvîntat, se poate păstra verde în pungă de nylon, la congelator. În mod obişnuit, se conservă cu oţet, păstrîndu-şi astfel bine aroma. Primăvara, se aleg crenguţele tinere, se spală şi, bine scurse de apă, se stropesc imediat cu oţet de 9 grade. Pentru 1/2 kg mlădiţe tinere de tarhon sînt necesari 300 ml oţet de 9 grade (care se va mai dilua puţin cu apa care a rămas pe frunze). Sare nu se pune, căci îl închide la culoare. Se amestecă bine cu oţetul, apoi se pune imediat în borcane, împreună cu tot oţetul; de altfel, este preferabil ca oţetul să se completeze dacă scade mult, altfel tarhonul se va închide la culoare. Cotoarele mai groase care au rămas se rup în bucăţi şi se pun în alt borcan, cu oţet îndoit cu apă; se leaga simplu cu nylon. Acest oţet se poate întrebuinţa pentru aromarea diferitelor ciorbe şi sosuri, pe care le şi acreşte.
|