Tartă Tatin cu mere (II)
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: ridicată
Ingrediente: 250 g făină, 150 g unt (moale), 300 g zahăr, 1 ou, 2 kg mere, sare.
Mod de preparare: Puneţi făina într-un castron, faceţi la mijloc o gropiţă şi spargeţi oul. Adăugaţi un vârf de cuţit de sare, 100 g zahăr şi 100 g unt. Amestecaţi bine cu vârfurile degetelor până obţineti un aluat. Înveliţi-l într-o folie şi lăsaţi-l 30 min. să se odihnească în frigider.
Curăţaţi merele de coajă, tăiaţi-le în patru şi îndepărtaţi partea lemnoasă şi sâmburii.
Încălziţi cuptorul la 180°C.
Puneţi restul de zahăr într-o formă de metal şi lăsaţi-l să se topească la foc mic, împreună cu 50 g unt. Luaţi forma de pe foc şi aşezaţi pe fundul ei merele. Puneţi-o iar pe foc şi lăsaţi să se călească încet, fără să amestecaţi, până ce se caramelizează uşor.
Întindeţi aluatul pe planşeta înfăinată, având grijă să depăşească puţin diametrul formei în care se află merele, aşezaţi-l peste mere şi vârâţi marginile spre interiorul formei. Înţepaţi-l din loc în loc cu furculiţa şi daţi forma la cuptor. Lăsaţi tarta să se coacă 25 min. (până se rumeneşte).
Scoateţi-o din formă şi serviţi-o caldă, eventual cu smântână.
|