Tartă cu căpşuni (I)
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: ridicată
Ingrediente: Aluatul: 180 g faina, 100 g unt sau margarina, 1 varf de cutit de sare, 50 g zahar, 1 galbenus si boabe de fasole uscate pentru copt.
Crema: 80 g zahar, 3 oua, 75 g unt sau margarina, 1 portocala, circa 100 ml suc de portocale.
Pentru garnisit: 500 g capsuni.
Mod de preparare: Aluatul: se framanta (mai intai cu mixerul, apoi cu mana) un aluat neted din faina, unt (inmuiat), sare, zahar si galbenusul de ou. Se acopera cu o folie de plastic si se lasa sa stea la rece cam o jumatate de ora. Se intinde - cu mana - pe fundul unei forme de tarta (diametrul 28 cm) si se inteapa din loc in loc cu o furculita. Se acopera aluatul cu o hartie de pergament, peste care se pun boabele de fasole si se coace 18-20 de minute la 200 grade C, dupa care hartia si fasolea se indeparteaza.
Crema: se bat spuma ouale cu zaharul si se adauga, amestecand incontinuu, untul topit. Portocala clatita cu apa fierbinte se curata de coaja, din care jumatate se taie fasii subtiri. Apoi se stoarce, iar zeama (150 ml) se incorporeaza in crema. Crema de portocala se toarna peste aluat, se da focul mai mic (175 grade C) si se baga tarta la cuptor. Se coace circa 30 de minute, pana ce se intareste crema. In ultimele 10 minute se poate acoperi cu hartie pentru copt, iar cand e gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Inainte de-a o servi, se acopera cu felii de capsuni si se garniseste cu fasii de coaja de portocala. Important: sucul de portocale se poate inlocui cu 100 ml de lichior de portocale.
|